Terugblik DJDGS over het jaar 2017

In 2017 heeft De Johanna Donk Grote  Stichting in totaal 318 aanvragen ontvangen, weer een flinke toename ten opzichte van het vorige jaar. Steeds meer fondsen weten De Johanna Donk Grote Stichting  te vinden. Ondanks dat het bestuur maandelijks bijeenkomt, kost het moeite de aanvragen in de termijn van 8 weken af te handelen. Een relatief groot percentage - 85% -  van de donaties gaat naar projecten in het buitenland . Bijna de helft van de projecten hebben kinderen als doelgroep - 46% -. Dit betreft in meerderheid onderwijs projecten. In 2017 was weer een toename te zien bij  de projecten in de gezondheidszorg,  het percentage ligt op 25%.

De donaties voor sociaal maatschappelijke projecten - 29% - is vergelijkbaar met het niveau van voorgaande jaren.

In 2017 heeft het bestuur kennisgemaakt met Save the Children, Edukans en Medic, ook de contacten met ZOA, Liliane Fonds en de Lion Heart Foundation werden gecontinueerd.

Onze aandacht voor kleinschalige projecten krijgt mede  door het samenwerken met Wilde Ganzen een vaste vorm, maar ook vele particuliere initiatieven benaderen DJDGS rechtstreeks.

Dit jaar heeft het bestuur ook zelf actief een aantal fondsen benaderd om mee te werken aan de financiering van projecten.  

Bij humanitaire rampen, zoals de vluchtelingencrisis in Syrië en de verwoestende orkaan op Sint Maarten kunnen giro 555, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen op onze financiële hulp rekenen.

In december heeft de Stichting voor de cliënten en vrijwilligers van voedselbanken in  Apeldoorn en omgeving  bijgedragen met  een kerstverrassing in het pakket. De heer Hogeboom coördineert met enthousiasme al deze bestellingen en leveringen. 

Dit jaar overleed onze oud-voorzitter Martin van Triest op 89-jarige leeftijd. Martin van Triest was vanaf de oprichting in 1991 tot 2013 voorzitter van DJDGS. Het bestuur is Martin dankbaar voor zijn inzet en toewijding gedurende 22 jaar voor DJDGS.